Geogrile



product-category-geogrid-580-580

Geogrile

Prezentare generală

O geogrila este alcatuita dintr-o structura de tip plasa si este livrata in mod obisnuit sub forma de rola. Fiind fabricata din polimeri, geogrila este incadrata in categoria materialelor geosintetice; aceasta este o clasificare generala care include si geotextile si geomembrane alături de alte categorii.

Geogrilele Tensar sunt fabricate din polietilena de inalta densitate (PEID) sau polipropilena (PP) pentru durabilitate, rigiditate si rezistenta. Nodurile dintre nervuri sunt integrale, oferind rezistenta sporita si stabilitate structurala.

Geogrilele sunt utilizate pentru a rezolva problemele care apar in geotehnica si constructii civile, in pamant sau pe pamant. Ele asigură în primul rând funcția de stabilizare sau de armare, îmbunătățind proprietățile pamantului sau ale agregatelor.


Pentru ce sunt utilizate geogrilele?

Geogrilele sunt utilizate pentru a conferi functia de stabilitate sau armare, pentru a creste performanta terenurilor. De asemenea asigura separarea dintre pamant si straturile de agregat, fiind folosite pe scara larga in constructiile civile. 

Geogrilele pot fi utilizate in urmatoarele aplicatii:

  • Executia platformelor de lucru stabile pe pamanturi moi
  • Drumuri, imbracaminti rutiere si alte zone cu trafic intens, imbunătățindu-le durata de viata
  • Imbunatatirea performantei pe termen lung a suprafetelor asfaltate si neasfaltate, prin minimizarea miscarii agregatului
  • Ranforsarea structurilor de sprijin din pamant
  • Fundatii si terasamente
  • Imbunatatirea platformei feroviare

Cum functioneaza stabilizarea cu geogrile?

Aperturile sau ochiurile geogrilei permit trecerea agregatului si inclestarea acestuia in geogrila. Daca geogrila este suficient de rigida, profilul nervurilor este suficient de mare si nodurile sunt suficient de solide, agregatul este confinat in aperturi, rezultand un material compozit nou - geogrila/agregat - avand rigiditatea si rezistenta la deformare imbunatatite.


Cum ranforseaza geogrila pamanturile?

Pentru aplicatiile de armare a pamantului, sarcina trebuie transferata intre pamant si geogrila. Nervurile transversale ale geogrilelor uniaxiale confera un mecanism eficient pentru transferul de sarcina. Sarcina ridicata de tractiune in geogrila este sustinuta de nervurile longitudinale. Acestea trebuie sa fie capabile sa sustina aceste incarcari mari pe intreaga durata de viata a structurii (adesea pana la 120 ani), necesitand durabilitate, rigiditate si rezistenta pe termen lung.

Care sunt tipurile de geogrile?

Sunt patru mari tipuri de geogrile: uniaxiale, biaxiale, triaxiale (TriAx®) si Tensar® InterAx®.

Comparatie intre geogrilele Tensar si alte solutii de armare a pamantului

Eficienta inclestarii si a confinarii date de o geogrila depinde de caracteristicile sale fizice (rigiditate in plan, eficienta nodurilor, profilul nervurilor) si compatibilitatea cu agregatul (dimensiunea particulelor si tipul de agregat). Geogrile cu aceleasi rezistente pe termen scurt pot avea caracteristici diferite in functie de metoda de fabricatie, tipul nodurilor, profilul nervurilor si polimerul folosit.

Pentru aplicatiile de armare a pamantului, geogrila trebuie sa aiba rezistenta si rigiditate pe termen lung cat si durabilitate mare. Caracteristicile geogrilelor variaza pe termen lung in functie de metodele de fabricare si de polimerul utilizat. Geogrilele uniaxiale Tensar sunt certificate pentru o durata de viata de 120 ani intr-o gama larga de pamanturi de diferite pH-uri si in medii agresive chimic.

Mai jos veti vedea o comparatie intre solutiile cu geogrile Tensar si alte tipuri de geogrile si produse de armare a pamantului.

Bariera de Separare cu drenaj liber

Testele si experienta au dovedit ca geogrilele Tensar sustin functia de separare atunci cand este utilizata o umplutura de agregate cu sort adecvat. Geogrilele nu sunt predispuse la colmatare, lucru care se poate intampla cu un geotextil utilizat ca strat de separatie.



Executie transee cu geogrila

In cazul excavatiilor, se utilizeaza geogrile Tensar in vederea amplasarii utilitatilor subterane.

Cum se fabrica geogrilele?

Geogrilele sunt fabricate din materiale polimerice: poliester, polipropilena, polietilena sau polivinil-alcool. O foaie polimerica este intinsa si perforata apoi se extrudeaza  pentru a crea o structura de tip plasa sau benzi sudate.

Perforare si intindere

Polimerul topit este extrudat intr-o foaie de grosime definita si un model de orificii este stantat in foaie. Foaia perforata este apoi intinsa fie intr-o singura directie pentru a forma o geogrila uniaxiala sau in doua directii pentru a forma geogrile biaxiale sau multiaxiale.

Extrudare

Polimerul topit este extrudat, rezultand in final o structura de tip "retea". Geometria geogrilei rezultate depinde de configurația matriței/extrudarii.

Sudura

Se realizeaza benzi din polimer care apoi sunt sudate pentru a forma o geogrila de forma patrata sau dreptunghiulara. Sudura se face de obicei la cald.

Geogrile tesute 

Fibrele polimerice sunt tesute impreuna pentru a forma structura plasei/geogrilei. Aceste produse tesute pot fi acoperite si cu alte materiale polimerice.

Compozite alcatuite din geogrila/geotextil

Pot fi realizate prin fixarea unui geotextil de separare de o geogrila.

Este important sa observam efectul benefic pe care il are introducerea unei geogrile intr-o platforma sau intr-un drum; beneficiile nu vor fi aceleasi pentru toate categoriile de geogrile. De fapt, cercetarile au aratat ca metodele de fabricatie pot avea o influenta mare asupra performantei  drumului sau a platformei rezultate.